Tuesday, September 4, 2012

Laksam Idaman Malaya

haiii uollsss..hari ni my mom buat laksam...so iolsss tolong la apa yg patut...hehe...mmg best..lama dah iolsss tk makan...hari ini dapat makan laksam...so iolsss nak kongsi resepi..hehe



Laksam Idaman Malaya

Bahan-Bahan
500 gram tepung beras
1/2 cawan tepung pulut
5 cawan air

Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Leserkan loyang/tudung periuk dengan sedikit minyak.
4. Masukkkan adunan tepung tadi ke atas loyang/tudung periuk mengikut tebal yang anda suka.
5. Kukus sehingga timbul gelembung-gelembung udara.
6. Keluarkan dari periuk kukusan dan gulung sewaktu laksam masih panas.

Kuah Laksam

10 ekor isi ikan selayang
500ml santan pekat.
1 liter air
10 ulas bawang merah - dikisar halus
5 ulas bawang putih - dikisar halus
3 inci halia - dikisar halus
5 keping asam keping
2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
Sedikit belacan jika suka
Sedikit garam dan gula untuk penyedap rasa.

1. Blendkan isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia bersama air...pastu campur santan
2. Panaskan  bahan2 campuran tadi sambil di kacau perlahan-lahan.
3. Masuk, asam keping, lada hitam, garam dan gula serta belacan.
4. Kacau hingga mendidih ( mendidih sekejap sahaja agar tidak pecah minyak)
5. Dah siap bolehlah dihidang dengan laksam bersama ulam2 kegemaran anda

No comments:

Post a Comment