Wednesday, September 5, 2012

Nasi Ayam Serai Sri Dewi Malam


haiii uolsss..hari iolsss nak kongsi resepi lagiiii....hari ke 5 puasa sunat syawal..mcm2 nak makan...so iolsss masak la resepi ni.....selamat mencuba;;;:)-




 





 
Nasi Ayam Serai Sri Dewi Malam

BAHAN NASI AYAM :-)
3 cawan beras: cuci dan toskan
6 cawan air
1 camca besar penuh mentega atau marjerin
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
Garam secukup rasa

BAHAN PEMERAP AYAM :-)
2 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh penuh jintan kasar*
1 camca teh penuh jintan halus*(*digoreng tanpa minyak hingga harum, sejukkan)
2 batang serai, hiris halus
1/2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
1 camca besar sos tiram
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh madu
Garam secukup rasa
Perasa

BAHAN UNTUK SUP :-)
1 paket sup siam
3 biji bawang merah hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 inci halia
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Garam secukup rasa
Perasa

BAHAN SAMBAL :-)
6 batang cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
2 camca besar gula perang
Garam secukup rasa
Perasa
1/2 cawan air

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Hirisan timun, secukupnya
Hirisan tomato, secukupnya
Daun salad
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tepung beras secukupnya, untuk menyalut ayam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK AYAM :- Kisar ketumbar, jintan halus, jintan kasar, serai, bawang putih, lengkuas hingga halus. Tuang pada ayam yang telah disejukkan tadi. Tambah serbuk kunyit, sos tiram, madu dan garam secukup rasa. Gaul rata2 dan perap semalaman atau 6 jam. Kemudian, tabur tepung beras pada ayam tadi, gaul rata2 dan goreng terendam hingga bahagian luarnya garing. Angkat, tos dan ketepikan.
  2. UNTUK SUP :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan bawang kekuningan. Tuang air. Didihkn air sehingga mendidih masukkn ayam. Campur dengan sup bunjut, daun sup yang dipotong kasar, perasakan dengan garam secukupnya. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
  3. UNTUK NASI AYAM SERAI :- Panaskan mentega dalam kuali, tumis halia, bawang putih, 1 helai daun pandan, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan beras, dan goreng 5 minit. Matikan api dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tuang air. Tambah garam secukup rasa dan baki daun pandan. Kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi tanak. Biar betul2 masak dan gemburkan. Matikan api bila masak
  4. UNTUK SAMBAL :- Kisar bahan2 untuk sambal kecuali garam dan gula, hingga lumat. Tuang dalam periuk, tambah gula dan sedikit garam. Masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika dah masak boleh matikan api. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment