haiii..iolsss nak kongsikan resepi hari ni....nasi ayam ala asia....menu ni untuk berbuka puasa iolsss dan my mom...mmg sedap...iollsss tak mau cakap banyak sbbnya kenyang sgt...so selamat mencuba :)-
Nasi Ayam Ala Asia
BAHAN NASI AYAM :-)
4 cawan beras wangi (cuci dan toskan)
5 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
4 cawan beras wangi (cuci dan toskan)
5 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang merah, hiris nipis
1 1/2 camca besar marjerin
1 1/2 camca besar marjerin
Pewarna kuning (sedikit sahaja)
BAHAN SUP AYAM :-)
1/5 ekor ayam sederhana besar
15 cawan air
1 1/2 inci halia, hiris kasar dan titik
2 biji bawang merah india
5 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
Garam secukup rasa
BAHAN SUP AYAM :-)
1/5 ekor ayam sederhana besar
15 cawan air
1 1/2 inci halia, hiris kasar dan titik
2 biji bawang merah india
5 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
Garam secukup rasa
perasa
BAHAN PERAP AYAM :-)
2 biji Bawang besar
BAHAN PERAP AYAM :-)
2 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
3 biji cili kering
2 inci Halia
3 batang Serai
1.5 inci Kunyit
1 cawan Santan
Garam, gula, perasa
BAHAN HIASAN/ULAMAN :-)
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goring
BAHAN HIASAN/ULAMAN :-)
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goring
(untuk hari ni iollss guna timun
jerr sbb malas nk p pasar cari bahan, so guna apa yg ada jerrr)
CARA MEMBUATNYA :-)
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK SUP AYAM :- Tumis bawang merah, bawang putih, halia sehingga naik bau…masukkn air dan biarkan sehingga mendidih….masukkn ayam…biarkan sehingga ayam masak, masukkn sup siam, garam, perasa dan daun sup…biarkan ia mendidih seketika…tutup api dan letak tepi…
- UNTUK NASI AYAM :- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum, masukkan halia, bawang putih, bawang merah dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit. Alih beras tadi dalam rice cooker, tuang air dan gaul. Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, balik2 kan nasi, tapi jangan ganas2, nanti beras wangi patah2...tak cunn...
- UNTUK AYAM PANGGANG SEGERA :- kisar bawang besar, halia, serai, kunyit, garam, gula, perasa, cili kering bersama santan…pindahkan bahan kisar ke dalam periuk..masukkn ayam..letak di atas api..biarkan sehingga ayam separuh masak….lepas tu.pindahkan ayam ke atas bara api..bakar sehingga masak….semasa proses memasak…sapu kuah yang dimasak bersama ayam tadi keatas ayam…sapu di kedua2 belah ayam secara selang seli…lakukn proses tersebut sehingga ayam masak…
***iollsss tak guna stok ayam
sebabnya banyak lemak…iolsss dah la dalam proses menurunkan berat badan….so
iolss guna air biasa jerr…
No comments:
Post a Comment