Saturday, September 1, 2012

Soto Ayam Ala Kelantan


Hai uolsss..hari ni iolsss buat masakan yang popular di johor….SOTO AYAM bersama NASI IMPIT…menu ni untuk iolsss berbuka puasa..hehehe..resepi soto ni iolss dapat daripada blog seorang yang gemar memasak….so iolssss cuba la….macam biasa iollsss main campak2 jerrr bahan2 dia…kebetulan pula hari ni family iollsss buat tahlil untuk arwah my untie….ada kari ikan tongkol, sup perut lembu, air asam perut lembu, ulam-ulaman, ikan bakar dan yang paling penting adalah BUDU..tak sah kalau orang Kelantan tak makan budu..hehehe..untuk hari ni iolsss nak kongsi resepi SOTO AYAM..sebabnya untuk menu yang lain tu my mom yg masak...so tkyah la ek..lagi pon simple jerr masakan….hehehe..tapi kan gambar soto tu tak sempat iolsss nak ambik..hari mmg busy nk siapkan lauk pauk untuk majlis tahlil malam tadi... hehehe... sorry...so iollssss tanya pak cik google la ya untuk gambar soto tuuu....


SOTO AYAM ALA KELANTAN

BAHAN KUAH SOTO :-)
1/2 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat kasar2
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter)
2 bunjut sup bunjut Adabi/Alisa
2 camca besar rempah kurma "Adabi"
3 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1.5 inci halia*
3 biji buah keras*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
Garam, gula dan perasa ajinomoto (ikut selera masing2)

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

BAHAN LAIN :-)
Nasi impit, didadu
Telur rebus
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH SOTO :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Bahagian ayam yang berdaging, direbus sekali dalam kuah soto selama 30 minit, kemudian keluarkan, biar sejuk dan carik halus Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam, gula, perasa secukup rasa..
  2. UNTUK SOTO AYAM :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap..yummmmmmmm3
  3. SAMBAL KICAP:-. Untuk sambal kicap tu, anda tumbuk cili padi hingga halus, tambah gula dan bawang puith, tumbuk lagi hingga hancur, tuang kicap lemak masin secukupnya, kacau rata dan boleh gunakan. 

No comments:

Post a Comment